Thursday, November 27, 2014

Assalamu'alaikum.

Korg rasa? 

Hari nie patotnya masuk hari ke 5 utk DA tapi malangnya semalam aq dah cheat dgn amek chicken rice, raisins bun, ice tea which is total carb consume is more than 200g 10 times higher than low-carb diet. Its oke. Nanti nak kawen la ber-DA semula. As a student sgt susah nak DA sebenarnya. Tambah pulak dgn stress nak amek test, quiz, assignment dan kehidupan seharian. And of cause main problem of student bila duit keluar mcm air, dtg bukan main susah lagi. DA memerlukan kita utk amek breakfast, lunch, dinner or 4 to 5 meal in small portion. Gileq kau nk swoh aq mkn byk kali sedangkan aq hanya bergantung harap BELI mknn kat cafe. BELI oke. Bkn FREE. Nak beli telur then masak kat bilik mmg tak la kan. Nak keluar hostel beli kat kedai luar. Malas ar. But I think if dduk umah lagi senang nk DA. heheheehe
Btw aq nak share skit satu resepi that I think I should try it when I'm at home. Fortunately I'm in hostel oke. Disebabkan aq budak JOHOR yg setadii dekat TERENGGANU nie, tetiba rindu Joho bila tgok resepi nie. Sobs sobss *lap air mata* .
Dah dah. Meh usha ket resepi tue. Aq dpt dari blog kak AzieKitchen


Laksa Johor
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:

1 paket spaghetti - makan 10 orang
1kg ikan sardin/selayang
¾ cawan rempah kari ikan Babas
½ cawan cili kering yg dikisar
¾ cawan udang kering (cuci bersih, kering dan kisar)
2 cawan santan pekat
3 cawan air
½ cawan minyak masak
1 sudu besar kerisik
Garam
Serbuk perasa


Bahan kisar:

5 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
5 biji bawang besar


Ulam ulam:

Timun
Taugeh
Daun kesum/daun selasih
Kacang panjang
Limau kasturi
Lobak asin


Cara cara:

Ikan dibersihkan pastu kukus. Ada orang rebus tapi kalau kukus lagi senang nak carikkan isinya. Air kukus simpan. Kisar ikan yg telah dibuang tulang dengan air kukusan ikan tadi. Ketepikan.

Panaskan periuk bubuh 1/2 cawan minyak dan masukkan bahan kisar. Tumis sampai naik bau. Masukkan rempah kari ikan dan goreng pantas selama satu minit. Masukkan 1/2 cawan air dan goreng lagi kira-kira lima minit.

Pastu masukkan cili kisar dan goreng lagi sampai terbit minyak. Bila terbit minyak, masukkan ikan yang telah dikisar. Kacau rata. Masukkan 3 cawan air dan 2 cawan santan. Bila dah mendidih, masukkan udang kering dan kerisik.

Kuah laksa Johor agak pekat. Jadi kenalah agak agak jumlah air dengan kepekatan yang disukai.


Spaghetti:

Masak air dalam periuk. Bubuh garam dalam air rebusan tu. Bila telah mendidih, masukkan spaghetti dan rebus sehingga rasa dah kenyal, tapis dan siram air sejuk sehingga  hilang panasnya atau cuci bawah air paip. Tos air nya dan tuang sedikit minyak supaya tak melekat.


Ulam ulam:

Ulam Laksa Johor ialah timun, taugeh, bawang besar diracik bulat bulat halus, daun selasih atau daun kesum, limau kasturi dan lobak asin. Kalau suka makan selasih boleh bubuh.


Sambal belacan:
Cili kering - rebus
Belacan bakar

Tumbuk cili bersama belacan bakar sehingga lumat.


Cara menghidang;

Bubuh spaghetti dalam mangkuk, taburkan ulam-ulam dan curahkan kuah. perah limau kasturi dan makan dengan sambal belacan.

P/s: uniknya laksa Johor sebab dia guna spaghetti instead of mee. 😄 pure anak JOHO akan makan laksa Johor dgn tangan? Ha pelik?? Tak la. Mmg kami mkn gune tgn sbb kuahnya pekat. Tapi dlm majlis, mkn mknn berkuah guna TANGAN mcm tak sopan plak kan. Btw tue mmg budaya org Joho. So jgn nk terkejut sgt ar if nmpak kitorg mkn laksa gune TANGAN oke. Peace.

No comments: